Het meenemen van powerbanks tijdens vliegreizen: wat is toegestaan?

Het is geen geheim dat onze gadgets - vooral onze smartphones - tegenwoordig een belangrijke rol spelen in ons dagelijks leven. En als je op reis gaat, wil je natuurlijk niet dat de batterij van je telefoon leeg raakt. Daarom zijn powerbanks zo populair geworden. Maar mag je eigenlijk wel een powerbank meenemen aan boord van het vliegtuig? In deze blog gaan we die vraag beantwoorden en ook handige tips en adviezen delen voor reizen met powerbanks.

Mag ik een Powerbank Vliegtuig in nemen?
De kortste en eenvoudigste versie van het antwoord is ja. Je mag over het algemeen wel een powerbank meenemen aan boord van de meeste luchtvaartmaatschappijen, zoals KLM, Transavia en Ryanair, maar er zijn bepaalde regels waar je rekening mee moet houden.

Powerbanks: Regels voor Handbagage
Als je besluit om jouw vertrouwde powerbank mee te nemen op jouw avontuurlijke reis of zakenreis, dan zijn hier wat richtlijnen om bij stil te staan:

Capaciteit

De toegestane capaciteit varieert per luchtvaartmaatschappij maar over het algemeen mogen alle standaardpowerbanks (tot 100 Wh of 27.000 mAh) zonder problemen worden meegenomen.

Verpakking

Zorg ervoor dat uw gadget goed ingepakt zit in je handbagage; bij veiligheidscontroles kan gevraagd worden om de powerbank te tonen.
Locatie: Het is belangrijk op te merken dat powerbanks niet in ingecheckte bagage mogen, ze moeten altijd in de handbagage.

Voor specifieke regelgeving rondom het meenemen van een powerbank aan boord van het vliegtuig adviseren we je altijd om de website van je luchtvaartmaatschappij te raadplegen.

Powerbanks en Luchtvaartmaatschappij Regels
Het maximale vermogen (Wh) en het aantal toegestane powerbanks kunnen variëren per luchtvaartmaatschappij. Bij sommige maatschappijen kan je op verzoek tot 160 Wh meenemen in je handbagage.

Waarom geldt er een limiet voor Powerbanks?
De redenen achter deze beperking zijn veiligheidsgerelateerd. Powerbanks bevatten lithium-ionbatterijen die bij oververhitting brand kunnen veroorzaken door defect, kortsluiting of schok. Door een limiet op capaciteit te stellen, wordt dit risico geminimaliseerd onder normale condities.

Powerbanks mogen alleen worden getransporteerd in de cabine omdat temperatuur- en drukvariaties in het vrachtruim potentieel gevaarlijk kunnen zijn.

Om oververhitting tegen te gaan kun je rekening houden met deze tips:

  • Gebruik geen beschadigde powerbank.
  • Laad jouw gadget niet op in een hete omgeving.
  • Voorkom stoten of laten vallen van jouw apparaat.
  • Laad de powerbank niet tegelijkertijd op terwijl hij gebruikt wordt.

Tips voor Reizen met Powerbanks
Nu je de regels kent, is het tijd voor wat handige tips om jouw vlucht aangenamer te maken:

  • Controleer de capaciteit van je powerbank voordat je op reis gaat.
  • Bescherm jouw gadget tegen schade door hem veilig op te bergen in je handbagage.
  • Zorg ervoor dat jouw powerbank volledig is opgeladen voordat je vertrekt.

We hopen dat deze blogpost nuttig was en dat het helpt bij de voorbereiding van jouw volgende vliegreis met een powerbank. Veilige reizen!

Heb je nog geen powerbank? Bekijk alle powerbanks